The Art of Customer Service

Lenyűgözni az ügyfelet

A Velünk Élő Sci-Fi

2017. október 06. 18:00 - wirthtamas

Technológia az ügyfélélmény szolgálatában.

Gyerekkoromban imádtam a sci-fi-t, ami azt illeti, a mai napig szeretem, bár már – ellentétben korábbi álmaimmal- már nem szeretnék űrhajós lenni. Meg amúgy is van már betömött fogam, így valószínűleg nem mennék át a rostán. Azt hiszem, főleg a fog miatt adtam fel ilyen irányú törekvéseimet.

Űrhajós álmaim mellett, imádtam ezekben a filmekben megjelent futurisztikus kütyüket. Videotefonálás, teleportálás, lézerkard, beszélő számítógépek, Bábel-hal. Álljunk meg egy szóra! Mi az a Bábel-hal? Nos, aki nem olvasta volna a Douglas Adams Glaxis Útikalauz Stopposknak című regényét:

„A Bábel-hal […] kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben.  Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudatalatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki Bábel-halat dug a fülébe, az azonnal megért bárkit bármilyen nyelven.„– Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak.

A vizuális típusoknak, íme egy részlet angol nyelven a filmből:

  

 

A helyzet az, hogy a gyerekkori sci-fi arzenálból évről – évre, de lehet inkább hétről-hétre több dolgot húzunk ki a listából. Videotelefonálás pipa, beszélő számítógépek pipa, Bábel-hal pipa. A héten a Google bemutatta a maga Bábel-halát, csak éppen Google Pixel Budsnak hívják, és kevésbé kellemetlen a használata. Nézzük meg őt is működés közben:

 

 

A 159 dollárba (kb. 42.000 Ft) kerülő fülhallgató jelenleg 40 nyelven fordít oda-vissza, többek között magyarul is tud. Többé nem kell a csak egy világnyelven magyarul beszélő honfitársainknak üveghangon ordítania, hogy nem érted ’Ananász’, ha külhonban éppen ananászt támadna kedvük enni.

A techcégek, mindegyik a maga módján mindennap bebizonyítják, hogy komolyan gondolják az ügyfélélmény kérdését. Olyan megoldásokat raknak elénk, amelyekről akárcsak néhány évvel ezelőtt is álmodoztunk, vagy sci-fi-nek gondoltuk. Mindegyik lényege, hogy egyszerű, egyre inkább a normál emberi interakciókba illeszkedik. Hatalmas a verseny a beszédfelismerésen alapuló technológiák terén: Amazon Alexája, a Google Home projektje, vagy az Apple Siri-je mind a felhasználók kegyeiért versenyeznek. Ahogy már sokszor láttuk a technológiai iparban egyik a sok közül le fogja tarolni a piacot, és viszi a profitot, így aztán ezeknek a cégeknek rendkívül jó okuk van fejleszteni.

A másik hatása ennek a hihetetlen fejlődésnek áttételesen fog megmutatkozni. Gondoljunk bele, mondjuk a Google Pixel Bud turizmusban történő alkalmazásának lehetőségeire, vagy egyáltalán a beszédfelismerés nyújtotta hatalmas potenciálra.

Természetesen vannak kétkedők is. Gyerekkorunkban unásig hallottunk, az „Annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz” mondást. Valóban igaz, hogy mesteri szinten elsajátítani egy nyelvet-egyet jelent azzal, hogy kialakul egy új oldalunk, egy új belső énünk. A Google Pixel Bud-tól beszélni egy-egy nyelvet nem lesz kevésbé hasznos, de a kütyü rendkívül jól tud jönni utazások során.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása